Szanowni Państwo

W przypadku odbioru zamówienia osobiście uprzejmie prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny

Ryby wędzone na zimno i gorąco

Ryby wędzone wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. W naszej ofercie posiadamy szereg ciekawych propozycji zarówno słodkowodnych, jak i słonowodnych. Wszystkie ryby, które później poddajemy tej wyjątkowej obróbce, sprowadzamy ze znanych i cenionych hodowli. Starannie selekcjonujemy poszczególne gatunki, aby mieć pewność, że w naszej ofercie znajdują się wyłącznie najbardziej smakowite wyroby. Dzięki temu nasi klienci otrzymują wędzonki pełne istotnych właściwości odżywczych, które są jednocześnie smaczne i aromatyczne.

 

Dlaczego warto jeść ryby wędzone?

Zarówno wędzone, jak i świeże ryby słyną z wysokiej zawartości składników odżywczych. Są one cennym źródłem białka, bogatym w aminokwasy egzogenne. Wędzone wyroby to zdrowsza alternatywa dla tłustych mięs, które często goszczą na stołach w wielu polskich domach. Oprócz tego produkty z tej konkretnej kategorii dostarczają wiele witamin i minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak np. witamina A, B3 i B6, potas, fosfor, magnez i kwasy tłuszczowe omega-3.

 

Ryby wędzone na gorąco

W naszym asortymencie znajdziesz ryby wędzone na gorąco. Wówczas w trakcie obróbki wykorzystuje się wysokie temperatury, by białko mięsa mogło się ściąć, a jednocześnie nabrać charakterystycznego, dymnego aromatu. W ten sposób przygotowujemy różne gatunki ryb.

 

Ryby wędzone na zimno

Przygotowujemy też ryby wędzone na zimno. W trakcie takiego procesu temperatura nie przekracza 20-25 stopni Celsjusza i musi być stale kontrolowana. W ten sposób można uzyskać rybę o strukturze surowego mięsa, pełną aromatów dymnych i słonego smaku z solanki. Ogromną popularnością w naszym sklepie cieszy się m.in. łosoś wędzony na zimno. Ryba ta, ze względu na swój niepowtarzalny smak i charakterystyczny kolor króluje przede wszystkim jako dodatek do przystawek.

 

Do czego można wykorzystać ryby wędzone?

Ryby wędzone mogą być używane do różnego rodzaju dań. Sprawdzają się doskonale przede wszystkim w potrawach na zimno, zwłaszcza w przystawkach czy sałatkach. Cechują się słonym smakiem, ze względu na moczenie w solance przed poddaniem procesowi wędzenia. Potrafią więc dopełnić każde wytrawne danie, nadając mu wyrazistości. Ryby wędzone doskonale komponują się z warzywami, jajkami i wieloma innymi składnikami.

Zapraszamy do sprawdzenia ryb wędzonych dostępnych w naszym sklepie w Gdańsku.