Oferta

Halibut tusza

Kategoria: Ryby świeże
Cena: 50,00 zł/kg

Świeży halibut dostępny w Gdańsku

Halibut to ryba morska z rodziny flądrowatych. Osiąga przeciętnie do jednego metra długości i kilkunastu kilogramów wagi. Żywi się skorupiakami, rybami i bezkręgowcami. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, Białym oraz Bałtyckim. Jest to jedna ze zdrowszych ryb dostępnych na rynku. Znajdziesz ją m.in. w naszym sklepie.

Halibut jest rybą łagodną w smaku, niskotłuszczową. Jej mięso jest wysoko cenione. Zawiera kwasy omega-3, witaminy z grupy B oraz białko i minerały. Dzięki swoim składnikom odżywczym wspomaga prawidłową pracę serca, a kwasy tłuszczowe podnoszą poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów. Wysoka zawartość selenu w halibucie pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wszystkie te składniki wpływają na zmniejszenie negatywnych skutków przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Halibut, dzięki witaminom z grupy B, poprawia pracę układu pokarmowego. Pirydosyna, zawarta w halibucie, odgrywa ogromną rolę w układzie odpornościowym. Pomaga zapobiegać występowaniu infekcji.

Regularne spożywanie świeżych ryb może pomóc w prowadzeniu zdrowego i aktywnego stylu życia. Pomaga zmniejszyć stres i zmęczenia, ponieważ zawiera kwas pantotenowy oraz witaminę B12.

 

Pyszna tusza z halibuta

Halibut jest chudą, białą rybą. Zawiera bardzo mało ości. Świeże ryby dostępne są od marca do listopada. Tusza z halibuta to wersja ryby bez głowy, płetw piersiowych, pasa barkowego, wnętrzności oraz łusek. Idealnie nadaje się do bezpośredniej obróbki. Mięso jest bardzo delikatne w smaku, co sprawia, że ma wielu zwolenników. Niezaprzeczalną zaletą, oprócz smaku, jest również duża zawartość cennego białka.

Dzięki swojemu łagodnemu smakowi stanowi świetną opcję dla osób, które nie przepadają za spożywaniem ryb. Halibut czarny (niebieski) łowiony jest głównie na Atlantyku, który jest relatywnie mało zanieczyszczony. Tusza ze złowionego tam halibuta będzie więc najzdrowsza.

 

Halibut w kuchni

Do przyrządzenia tuszy halibuta należy dobrać odpowiednie przyprawy. Sól i pieprz wydobędą smak każdej ryby. Natomiast suszona bazylia i tymianek zintensyfikują specyficzny smak mięsa halibuta. Cząber doskonale przyda się do zupy rybnej z halibuta oraz podczas jego grillowania.

Halibut jest rybą łatwą i szybką do przyrządzenia. Można ją gotować, smażyć lub grillować. Nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Może stanowić główne danie obiadowe. Usmażony na patelni i podany z ziemniakami albo na sałacie, z dodatkiem soku z cytryny, będzie urozmaiceniem każdej diety.

Cena: 50 zł/kg