Szanowni Państwo

W przypadku odbioru zamówienia osobiście uprzejmie prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny

Węgorz

Kategoria: Ryby świeże
Cena: 95,00 zł/kg

Świeży węgorz dostępny w Gdańsku

Węgorz nie jest zbyt popularną rybą w Polsce, jednak warto wprowadzić go do swojej diety. To mięso dość tłuste, w przypadku którego zawartość tłuszczu przekracza 25%. W naszym sklepie w Gdańsku znajdziesz rybę przygotowaną do dalszej obróbki. Została ona odpowiednio oczyszczona, dlatego nadaje się do późniejszego marynowania, smażenia czy pieczenia – w zależności od Twoich preferencji.

Świeży węgorz ma miękkie mięso, które dobrze chłonie aromat dymu. Z tego powodu często występuje on w formie wędzonej. W trakcie takiego przygotowywania węgorza warto zastosować drewno o charakterystycznych aromatach, co wpłynie na końcowy efekt.

 

Do czego można wykorzystać węgorza?

Węgorza można przygotować na wiele różnych sposobów. Zaleca się moczenie go w marynacie przed dalszą obróbką termiczną. Wystarczy użyć samej soli. W ten sposób możliwe jest pozbycie się resztek krwi i zapewnienie niepowtarzalnego smaku mięsa.

Węgorza da się przygotować na zimno i ciepło, dlatego ryba ta sprawdzi się nie tylko w daniach typowo obiadowych, lecz także m.in. w sałatkach. Czas ich przygotowywania zależy przede wszystkim od wielkości danej ryby. Zaleca się pokrojenie węgorza na mniejsze kawałki.

W naszym asortymencie znajdziesz świeżego węgorza, którego możesz przygotować zgodnie z własnymi preferencjami. Istnieje opcja poddania go m.in. procesowi wędzenia. W ten sposób można uzyskać niepowtarzalny smak i ciekawą strukturę mięsa. Oferujemy również ryby wędzone w naszej wędzarni. Dzięki temu możemy wyręczyć Cię z konieczności samodzielnego przygotowywania mięsa. Taki węgorz nadaje się do bezpośredniego spożycia, zarówno bez żadnych dodatków, jak i w przystawkach czy sałatkach.

 

Dlaczego warto jeść węgorza?

Węgorz jest pełen przede wszystkim kwasów Omega-3, które są niezbędne w diecie każdego człowieka. Oprócz tego ryba ta zawiera także duże ilości witaminy D, co jest cenne zwłaszcza w sezonie zimowym. W skład węgorza wchodzi też witamina E, A i B12.

Węgorz jest uznawany za jedną z ciekawszych ryb. To właśnie z tego wynika jego wyższa cena w porównaniu do bardziej pospolitych gatunków. Jego walory smakowe, a także zawartość wielu cennych substancji odżywczych sprawiają, że jest to mięso, które warto włączyć do swojej diety. Trzeba jednak pamiętać, że ryba ta może absorbować metale ciężkie, dlatego nie jest polecana m.in. w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży czy karmiących piersią.

Odszlamiony i wypatroszony, wielkość 800-1,2kg 

Cena: 95 zł