Informacje o firmie Gdańskie Wędzonki

Kiełbasa obok cebulaJesteśmy producentem wyrobów wędzonych od wielu lat. Siedziba naszej firmy znajduje się w Gdańsku. Do tworzenia wszystkich produktów wykorzystujemy wyłącznie tradycyjne receptury, które są w naszej rodzinie od pokoleń. Dbamy o zachowanie świeżości ryb i wędlin. Korzystamy z wysokogatunkowego drewna, co pozwala nam uzyskać idealny smak, zapach i kolor, charakterystyczny dla naturalnego wędzenia, bez ulepszaczy i zbędnych dodatków. To dzięki temu nasze przedsiębiorstwo cieszy się nieposzlakowaną opinią. Możemy pochwalić się gronem stałych klientów, które wciąż sukcesywnie się poszerza.

 

Na czym polega proces wędzenia?

W naszej wędzarni proces ten jest długotrwały. Niczego nie przyspieszamy, ponieważ chcemy, aby wszystkie istotne procesy były wynikiem działania wysokogatunkowego drewna, a nie chemicznych dodatków i ulepszaczy. Ryby i mięsa poddajemy działaniu ciepła i dymu. Wówczas poziom wody i tłuszczu znacznie się zmniejsza, a wyroby uzyskują odpowiedni smak, zapach i wygląd. Metoda ta niegdyś wykorzystywana była, jako forma przedłużenia żywotności jedzenia. Obecnie, kiedy na sklepowych półkach niczego nie brakuje, wędzenie nie jest już tak popularne. Traktuje się je jako formę uszlachetnienia wyrobów i nadania im niepowtarzalnych walorów smakowych i estetycznych.

 

Dlaczego my?

W naszych delikatesach rybnych w Gdańsku korzystamy wyłącznie z najlepszej jakości świeżych ryb, dzięki którym dania mają niesamowity smak. Naszą specjalnością jest wędzenie ryb morskich i słodkowodnych tradycyjnymi, sprawdzonymi metodami, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Są to produkty wyróżniające się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. To bogate źródło tłuszczów nienasyconych, witamin i minerałów. Dzięki specjalnej obróbce termicznej ryby są soczyste. W ten sposób przedłużamy ich trwałość.

Wędzenie to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności. Ryby wędzone stanowią cenne źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz składników mineralnych. Cały proces wędzenia przeprowadzamy sami, w specjalnych pomieszczeniach, używając odpowiednich gatunków drewna. Wędzimy zarówno ryby tłuste, jak i chude. Słyną one ze swoich walorów zdrowotnych oraz dużej zawartości składników odżywczych. Zachowują świeżość nawet do dwóch tygodniu po wędzeniu, pod warunkiem, że przechowywane są w lodówce.

Inną formą przechowywania ryb jest ich zamrożenie. Dzięki temu zachowujemy świeżość produktów wraz z ich składnikami odżywczymi. Procesowi mrożenia poddajemy tylko świeże ryby, przedłużając ich trwałość. W ten sposób hamujemy rozwój bakterii, zachowując jednocześnie wszystkie witaminy i minerały zawarte w mięsie. Ryby mrożone, które mamy w naszej ofercie, nie tracą walorów smakowych.

W naszej ofercie mamy także gatunki ryb świeżych, od sprawdzonych dostawców, z najlepszych łowisk. Ich największym skarbem są wielonienasycone kwasy z rodziny omega-3, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć. Dlatego zalecane jest spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. Oferujemy ryby świeże, który mięso jest sprężyste i zwarte.