Blog

filety rybne

Krótka historia wędzenia. Skąd pochodzi ta metoda?

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzi metoda wędzenia? Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, który pozwala na przedłużenie trwałości produktów oraz nadanie im niepowtarzalnego smaku. Proces ten ma swoje korzenie w pradawnych czasach, kiedy to ludzie odkryli, że dym ma zdolność do konserwowania mięsa i ryb. Wędzenie stało się więc nie tylko techniką kulinarną, ale także sposobem na przetrwanie w trudnych warunkach.

Czytaj więcej

stoisko rybne

Dlaczego ryby są zdrowe?

Ryby stanowią istotny element zdrowej diety, który często jest niedoceniany przez wielu konsumentów. Bogate w białko, witaminy i minerały dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Dlaczego warto sięgać po ryby?

Czytaj więcej

ryba wędzona w kawałkach

Ryba wędzona w kawałkach, w całości? Co wybrać?

Wędzenie ryb to nie tylko sposób na przedłużenie ich trwałości, lecz także osiągnięcie wyjątkowego smaku, który docenią miłośnicy tego rodzaju przekąsek. W związku z tym warto zastanowić się nad tym, czy lepiej wybrać — rybę wędzoną w kawałkach, czy może w całości. Każda z tych opcji ma swoje zalety, jednak ostateczny wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji oraz celu, jakiemu ma służyć wędzona ryba. Dlaczego?

Czytaj więcej

wędzone ryby

Wędzenie na zimno, a wędzenie na gorąco. Porównanie

Wędzenie ryb to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która zachowała swoją popularność nie tylko ze względu na przedłużenie trwałości produktów, ale także na niezwykłe walory smakowe. W Polsce tradycja wędzenia ryb sięga czasów słowiańskich i ciągle cieszy się uznaniem zarówno wśród amatorów, jak i profesjonalistów. Istnieją dwie główne metody wędzenia ryb — na zimno i na gorąco. Która z nich jest lepsza?

Czytaj więcej

dobra szynka

Czym powinna charakteryzować się dobra szynka?

Wędliny są ogólnodostępnym wyrobem dostępnym w niemal każdym sklepie spożywczym. Często zdarza się tak, że klienci, którzy je wybierają, kierują się tylko nazwą, ceną czy atrakcyjnym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, że rozpoznanie dobrej jakości szynki jest nieco bardziej skomplikowane. Co trzeba wiedzieć na ten temat?

Czytaj więcej

swojska kiełbasa

Tajemnica tkwi w jakości. Jak produkowana jest swojska kiełbasa?

Obecnie mamy coraz większą świadomość dotyczącą kupowanych produktów spożywczych. Na przykład odwiedzając delikatesy rybne czy mięsne, wiele osób zwraca uwagę na pochodzenie oraz sposób obróbki kupowanych towarów. Dużą popularnością cieszy się między innymi swojska kiełbasa. W czym tkwi sekret jej przygotowania?

Czytaj więcej

pieczona ryba ze szparagami

5 sposobów na pyszną rybę

W każdej zdrowej diecie zalecane jest jedzenie dużej ilości ryb. Nic w tym dziwnego- zawierają wiele bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych, jod, selen i witaminę D oraz są źródłem cennego białka. Aby jeść zdrowo, warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą dane ryby i czy faktycznie nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. 

Czytaj więcej

ryby leżące na kostkach lodu

Jakie gatunki polskich ryb są najsmaczniejsze?

Pyszne, delikatne, świeże ryby - bardzo często widzimy takie ogłoszenia w sklepach rybnych, restauracjach, czy nawet wśród rybaków, którzy reklamują swoje połowy. Niestety, Polacy jedzą bardzo mało ryb. Warto to jednak zmienić, bo razem z rybimi przysmakami, przyjmujemy do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin oraz białko, tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia. 

Czytaj więcej

wędzone filety rybne

Dlaczego warto jeść ryby wędzone?

Argumentem przemawiającym za częstym jedzeniem ryb wędzonych jest obecność w nich sporej ilości witamin A, E i D oraz z grupy B. Ryby są też bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu czy jodu. Jednak przede wszystkim duża dawka kwasów Omega-3 to największy plus jedzenia wędzonych ryb.

Czytaj więcej