Szanowni Państwo

W przypadku odbioru zamówienia osobiście uprzejmie prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny

Ryby mrożone

Spożywanie wartościowych morskich ryb jest możliwe nie tylko w okresie letnim, podczas pobytu nad morzem. Zadbaliśmy o możliwość zakupu ryb mrożonych w ciągu całego roku. Mrożenie jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów konserwacji żywności. Podczas tego procesu zachowane są wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe produktów.

Mięso ryb morskich stanowi cenne źródło białka, witamin i kwasów omega-3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz wykazuje działanie rozrzedzające krew. Wpływają one także na prawidłowe działanie systemu immunologicznego oraz układu nerwowego. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i antydepresyjnie oraz obniżają ryzyko wystąpienia niedokrwistości serca i udarów.

Mrożone i świeże ryby morskie zawierają również wiele minerałów i witamin. Wysoka zawartość jodu wspiera tarczycę, natomiast selen działa przeciwnowotworowo oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Tłuste ryby są źródłem witamin A, D i E, które wykazują dużo pozytywnych właściwości zdrowotnych. Witaminy z grupy B oddziaływają na pracę serca, mięśni i układu nerwowego. Najwięcej dostarczają jej ryby chude. Ryby morskie to przede wszystkim źródło selenu, który jest składnikiem białek enzymatycznych, biorących udział w wielu procesach fizjologicznych. Ma też istotny wpływ na układ odpornościowy oraz na prawidłową syntezę i działanie hormonów tarczycy.

 

Do czego użyć ryb mrożonych?

Prawidłowo rozmrożona i usmażona ryba może smakować jak świeża. Nawet wysokiej jakości produkty nie będą jednak odpowiednio chrupiące i soczyste, jeżeli ich proces rozmrażania zostanie przyspieszony. Ryba powinna rozmrażać się powoli. Po wyjęciu jej z zamrażarki odpowiednie będzie jej umieszczenie na talerzu i wstawienie do lodówki. Proces trwa wówczas długo, ale dzięki temu ryba nie traci wartości smakowych. Jeżeli rozmrażanie odbywa się w temperaturze pokojowej, to będzie trwać krócej, ale istnieje wówczas ryzyko rozwoju niechcianych bakterii.

Po powolnym rozmrożeniu ryby należy odsączyć z niej nadmiar wody. Dobrą metodą jest osuszenie jej ręcznikiem papierowym. Im mniej wody pozostanie, tym mniejsze ryzyko pryskania tłuszczu na rozgrzanej patelni. Przed smażeniem zalecamy obtoczyć rybę w mące lub w innej panierce. Aby była mocno chrupiąca, konieczne jest jej umieszczenie na rozgrzanym tłuszczu: maśle klarowanym, oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Częste przewracanie ryby na patelni zapewni jej odpowiednią chrupkość. Gdy się zarumieni, należy ją zdjąć z patelni i położyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu zostanie odsączony nadmiar tłuszczu.

Oferujemy pyszne ryby mrożone w Gdańsku, które możesz przygotować zgodnie z własnymi preferencjami.