Blog

ryby leżące na kostkach lodu

Jakie gatunki polskich ryb są najsmaczniejsze?

Pyszne, delikatne, świeże ryby - bardzo często widzimy takie ogłoszenia w sklepach rybnych, restauracjach, czy nawet wśród rybaków, którzy reklamują swoje połowy. Niestety, Polacy jedzą bardzo mało ryb. Warto to jednak zmienić, bo razem z rybimi przysmakami, przyjmujemy do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin oraz białko, tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia. 

Czytaj więcej

wędzone filety rybne

Dlaczego warto jeść ryby wędzone?

Argumentem przemawiającym za częstym jedzeniem ryb wędzonych jest obecność w nich sporej ilości witamin A, E i D oraz z grupy B. Ryby są też bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu czy jodu. Jednak przede wszystkim duża dawka kwasów Omega-3 to największy plus jedzenia wędzonych ryb.

Czytaj więcej