Blog
5 sposobów na pyszną rybę
W każdej zdrowej diecie zalecane jest jedzenie dużej ilości ryb. Nic w tym dziwnego- zawierają wiele bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych, jod, selen i witaminę D oraz są źródłem cennego białka. Aby jeść zdrowo, warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą dane ryby i czy faktycznie nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.
Jakie gatunki polskich ryb są najsmaczniejsze?
Pyszne, delikatne, świeże ryby - bardzo często widzimy takie ogłoszenia w sklepach rybnych, restauracjach, czy nawet wśród rybaków, którzy reklamują swoje połowy. Niestety, Polacy jedzą bardzo mało ryb. Warto to jednak zmienić, bo razem z rybimi przysmakami, przyjmujemy do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin oraz białko, tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia.
Dlaczego warto jeść ryby wędzone?
Argumentem przemawiającym za częstym jedzeniem ryb wędzonych jest obecność w nich sporej ilości witamin A, E i D oraz z grupy B. Ryby są też bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu czy jodu. Jednak przede wszystkim duża dawka kwasów Omega-3 to największy plus jedzenia wędzonych ryb.