Blog
Tajemnica tkwi w jakości. Jak produkowana jest swojska kiełbasa?
Obecnie mamy coraz większą świadomość dotyczącą kupowanych produktów spożywczych. Na przykład odwiedzając delikatesy rybne czy mięsne, wiele osób zwraca uwagę na pochodzenie oraz sposób obróbki kupowanych towarów. Dużą popularnością cieszy się między innymi swojska kiełbasa. W czym tkwi sekret jej przygotowania?
5 sposobów na pyszną rybę
W każdej zdrowej diecie zalecane jest jedzenie dużej ilości ryb. Nic w tym dziwnego- zawierają wiele bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych, jod, selen i witaminę D oraz są źródłem cennego białka. Aby jeść zdrowo, warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą dane ryby i czy faktycznie nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.
Jakie gatunki polskich ryb są najsmaczniejsze?
Pyszne, delikatne, świeże ryby - bardzo często widzimy takie ogłoszenia w sklepach rybnych, restauracjach, czy nawet wśród rybaków, którzy reklamują swoje połowy. Niestety, Polacy jedzą bardzo mało ryb. Warto to jednak zmienić, bo razem z rybimi przysmakami, przyjmujemy do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin oraz białko, tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia.
Dlaczego warto jeść ryby wędzone?
Argumentem przemawiającym za częstym jedzeniem ryb wędzonych jest obecność w nich sporej ilości witamin A, E i D oraz z grupy B. Ryby są też bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu czy jodu. Jednak przede wszystkim duża dawka kwasów Omega-3 to największy plus jedzenia wędzonych ryb.