Jakie gatunki polskich ryb są najsmaczniejsze?

Pyszne, delikatne, świeże ryby - bardzo często widzimy takie ogłoszenia w sklepach rybnych, restauracjach, czy nawet wśród rybaków, którzy reklamują swoje połowy. Niestety, Polacy jedzą bardzo mało ryb. Warto to jednak zmienić, bo razem z rybimi przysmakami, przyjmujemy do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin oraz białko, tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia. 

 

Które polskie ryby są pyszne i popularne?

Wśród ryb występujących w Polsce, dużym powodzeniem cieszą się między innymi węgorz, szczupak czy okoń, natomiast ostatnio dużą popularność zyskał pyszny pstrąg. Jest to ryba, która co prawda ma sporo ości, ale łatwo można się ich pozbyć za pomocą pęsety. Często jest polecana dla osób dbających o linię, bo po odpowiednim przygotowaniu, nie zawiera wielu kalorii. 

Karp, szczupak a może węgorz?

Często wybieraną rybą jest też karp, zapewne przez skojarzenie z Bożym Narodzeniem. Ma bardzo delikatny smak, natomiast nieprzyjemnego aromatu mułu można się łatwo pozbyć po namoczeniu karpia w wodzie z cytryną i cukrem lub w mleku. Bardzo smacznym mięsem odznaczają się również szczupak i węgorz. Ten pierwszy jest bardzo polecany dla kobiet w ciąży, bo odznacza się dużym bogactwem kwasu foliowego i jest lekkostrawny. Z kolei świeży węgorz oprócz znakomitych walorów smakowych ma wiele witaminy A, więc cieszy się popularnością wśród osób mających problemy ze wzrokiem. Nie sposób pomylić go z innymi rybami, niestety jest dosyć tłusty (zawartość tłuszczu to nawet 25%!) ale walory smakowe są niezapomniane. Znakomitym wyborem będzie też okoń, który ma chude pyszne mięso i jest dobrym źródłem witaminy D. Jedząc tę rybę lepiej przyswajamy do organizmu żelazo. Jest też polecany w diecie dzieci, kobiet w ciąży oraz osób, które mają problemy z kośćmi.