5 sposobów na pyszną rybę

W każdej zdrowej diecie zalecane jest jedzenie dużej ilości ryb. Nic w tym dziwnego- zawierają wiele bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych, jod, selen i witaminę D oraz są źródłem cennego białka. Aby jeść zdrowo, warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą dane ryby i czy faktycznie nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. 

 

Grillowana, a może pieczona ryba?

Ryba z grilla to świetny pomysł nie tylko na zdrowy posiłek w czasie grillowej imprezy, ale też na pyszny obiad. Dlaczego? Jest mało kaloryczna, a przy tym bardzo delikatna, natomiast przygotowana w tej postaci zachowa wszystkie swoje wartości odżywcze. Jeśli mamy ochotę na grillowaną polędwicę z łososia, warto unikać kładzenia jej bezpośrednio na ruszcie, bo mięso szybko się rozpadnie. Polecamy użycie wygodnej folii aluminiowej lub specjalnych grillowych tacek. Świetnym pomysłem jest też upieczenie ryby w piekarniku. Do tego zadania najlepiej sprawdzają się mniejsze ryby, takie jak makrela, śledzie czy też niewielkie okazy dorsza lub pstrąga. Nie usuwajmy skóry przed pieczeniem, aby potrawa nie stała się sucha. 

Domowy hamburger z łososia, a może sałatka?

Jeśli zastanawiasz się nad oryginalną kolacją na imprezę, warto zrobić domowe hamburgery z wędzonym łososiem. To niezbyt pracochłonny posiłek, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Świetnym pomysłem będzie też modna sałatka rybna z mango, do której możesz wrzucić swoje ulubione składniki takie jak fasolka, kukurydza, szczypiorek czy oliwki. 

Gulasz dla miłośników węgorzy

Jeśli cenimy sobie smak węgorza, warto zrobić na obiad ciekawą wariację gulaszową. Rybę patroszymy, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy ją aż do miękkości, na małym ogniu w towarzystwie podsmażonej cebuli, pieczarek i śmietany.