Czym powinna charakteryzować się dobra szynka?
Wędliny są ogólnodostępnym wyrobem dostępnym w niemal każdym sklepie spożywczym. Często zdarza się tak, że klienci, którzy je wybierają, kierują się tylko nazwą, ceną czy atrakcyjnym wyglądem. Warto jednak wiedzieć, że rozpoznanie dobrej jakości szynki jest nieco bardziej skomplikowane. Co trzeba wiedzieć na ten temat?
Jaki skład powinna mieć wędlina bez chemii?
Znalezienie dobrej jakości szynki nie jest prostym zadaniem. Warto jednak znać kilka zasad, które je ułatwią. Poszukując polędwicy z łososia czy innej wędliny, dobrze przede wszystkim zwrócić uwagę na skład. W najprostszym i najzdrowszym produkcie na pierwszym miejscu znajdzie się mięso. Im więcej mięsa na 100 gramów, tym lepiej. Istotna jest też solanka, jednak w składzie szynki jej zawartość nie powinna przekraczać 10%.
W dobrej wędlinie nie powinno się znaleźć z kolei białko sojowe, błonnik i skrobia roślinna. Takie wyroby charakteryzują się niską jakością i wchłaniają dużo wody. Alarmujące są też karageny i gumy roślinne, które informują, że w mięsie najprawdopodobniej znajduje się duża ilość solanki.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, poszukując dobrej jakości szynki?
Wygląd również ma znaczenie, jeżeli chodzi o ocenę jakości szynki. Najlepiej unikać produktów, które mają idealną gładką strukturę i różowy kolor. Zdrowa wędlina po przekrojeniu będzie miała widoczne włókna i przerosty tłuszczowe. Jeśli natomiast chodzi o kolor, to powinien być szarawy i niejednolity.
Ponadto widoczne dziurki świadczą o tym, że szynka była nastrzykiwana solanką albo wypełniaczami. Ostatnią kwestią jest cena. Wyjątkowo tanie wyroby powinny zwracać uwagę kupujących – mogą to być bowiem mięsa kiepskiej jakości albo wątpliwej świeżości. Właśnie dlatego tak ważne jest zapoznawanie się z ich składem.