Dlaczego warto jeść ryby wędzone?

Argumentem przemawiającym za częstym jedzeniem ryb wędzonych jest obecność w nich sporej ilości witamin A, E i D oraz z grupy B. Ryby są też bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu czy jodu. Jednak przede wszystkim duża dawka kwasów Omega-3 to największy plus jedzenia wędzonych ryb.

 

Korzyści dla naszego organizmu to między innymi:

  • dobry wpływ na pracę mózgu, pamięć i koncentrację;
  • ochrona stawów za sprawą działania przeciwzapalnego;
  • obniżanie złego cholesterolu i zapobieganie chorobom serca;
  • pozytywne działanie na naczynia krwionośne;
  • korzystny wpływ na narząd.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że ryby wędzone to świetne źródło pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla funkcjonowania człowieka bezcenny jest też obecny w rybach selen, odpowiedzialny za ochronę przed wolnymi rodnikami.

Jakie ryby wybrać?

Jednym z polecanych sposobów przygotowania ryb jest wędzenie. Jednak to, które ryby będą do tego najlepsze, jest kwestią gustu i smaku. Na pewno warto wybrać tuńczyka czy makrelę, ze względu na ich walory zdrowotne. Dobrym sposobem na uniknięcie metali ciężkich w tkance tłuszczowej jest kupno ryb z ekologicznych hodowli. Jeżeli decydujemy się na zakup wędzonych ryb w sklepie, warto dokładnie sprawdzić, w jakich warunkach były przechowywane. Producenci mają obowiązek dodawać na etykietach znak jakości GMP, abyśmy byli pewni, że wędzenie przebiegło bezpiecznie

Metody wędzenia ryb

Zanim kupimy uwędzoną pachnącą rybę, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat metod wędzenia. Czym się różnią? W czasie naturalnego wędzenia istnieje niebezpieczeństwo, że w rybie odłożą się substancje smoliste, dlatego o wiele lepiej jest skorzystać z nowocześniejszej metody elektrycznej.